打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 其實你地估第日會唔會有隻咁既online

頭像被屏蔽
回復

好似 馭龍少年 隻龍game咁
我都想有= =
回復

咁你就唔好話要痛啦.......
如果只係得護目鏡  冇咩可能=.=
咁你點行  打怪個d?
如果你話收進入遊戲既器材ge錢...
咁係咩器材呢? 你又唔講
如果器材係好似馭龍少年咁可以訓係度ge
你覺得一部成本幾多?  咁應該收你幾多錢一個月先可以番本?
我都好希望我係未老個陣有  但係可能性......
所以諗下好啦
回復

呢種叫仿真技術
如果有埋觸覺,嗅覺,味覺呢d相關既感覺
就可以叫做全仿真
想有呢d科技 用現有既生物學知識並唔足夠(指對外公開既知識,內在既唔知)
想做到好似入左隻game入面咁
就要俾腦部好多虛假既訊息
呢d咁既技術 暫時未聽過
不過唔排除已經有
始終國家既科研成果唔一定要公報出黎
不過仿真技術有機會做到

12樓果位話要整部機出黎...
其實係認清腦部同埋訊息結構之後
部機只需要將訊息傳去腦部
同身體無關
照咁講 部機應該唔會大部
可能真係一個頭盔就搞掂
因為佢既功能只係傳達訊息
我諗唔到有咩理由佢要整到好大部
除非訊息複雜到要用超級電腦黎裝

回復

放心@.@
未來一定會有@.@
依家都有vii呢樣野!
外國又有載住個頭盔黎玩既game@.@
相信過多1,20年就會有
回復

而且而家係講緊用一d機器黎進入遊戲
唔係載住個頭盔黎玩既game
即係想好似你發夢咁  
=.= 請問真係可以傳送大量訊息去腦到嗎?
請問你點可以令到個人控制個人物呢?
點可以維持你腦入面遊戲影像呢?
咁又想問下咁多訊息又會唔會對個腦日後有影響呢?
而且人地邊會同你研究呢d野  係都發明d武器搵錢啦
好似美國咁賣d武器比其他國家賺錢啦
研究再生能源啦  仲要對付溫室效應
遊戲有幾重要? 所以我估都係無架啦
回復

有左之後都唔到我地d平民玩:lol
回復

我都睇過1個叫做從零開始既小說,好好睇@@,依家晚晚都通頂睇,仲未睇得哂,但係佢唔係用機械人,係頭盔黎入,有得捉魔寵,妖"仆"果d,仲有好多真實感,d怪打到你自己會痛,不過唔係完全痛,只係有部份感覺,同埋,可以做(月水7),射米青,如果到時真係有就好啦@@[[bao_34]]

ps:個小說話係係2060年....囧,1個叫龍緣既企業開發

回復

一定會有既呢D..爭在幾時
科技發展速度有幾快嚕。
回復

樓主說的野..我初初睇果D小說時都超有好感
但我覺得唔可能0_0||可能的我都想..

樓主說的小說我冇睇過不過我睇果D好多都係BL的小說(不要拍我-_-"")

都有好多係寫哩D
睇上去超好玩的
但現實不可能做到吧...
我們發夢都不可以控制呢
說小說 係用腦電波之類的野
我想= =想像還是想像的XD

草說的頭盔來玩
我睇果D有埋"機艙"..."香港仔...有幾大比你玩XD"""

又可能成個月唔OFF 現實有營養液(打針.?.....唔記得左..)
如果真係甘..我想= =...好多啊媽啊爸都氣死都像...
回復