打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 重新估計收費/雙收費/免費/遊戲成不成功(個人睇法)

原帖由 肥橙 於 20-2-2008 23:04 發表

收費只不過係一個遊戲公平既保障!
你講你一日20蚊!當你有返學都成400蚊啦!
仲有上網費用比一半最多都係100蚊!仲有300蚊!
如果你D錢係拎黎食飯我就冇野講!如果唔係既話!你仲有300蚊!
其實最緊要都係睇 ...

以我所知 大宇同SQEX 後期無再合力捉外掛 大宇一個捉唔哂 隻GAME就玩完

唔記得係唔係叫SQEX 姐係開發魔力個間野

中國係9YOU 台港唔知係邊個呢  不過唔會係大宇 最希望就OMG代理-0-  OMG可以話最好既代理商

以家隻隻GAME都走商城路線 唉-,- 睇見都唔想玩   乜都錢

樓主對咩GAME有期望咁 @@? 我CG2同RO2 ,,.,.我玩緊OMG隻神泣  OMG捉外掛真係捉得幾嚴 唔錯 商城野都唔會顯得唔平均

EXP 最多只係x1.5倍  就算用石 都升好慢 真係一隻幾有挑戰性既game 係到宣傳下@@

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

仲有種

1個ser收費,1個ser唔收費
好似天外咁
回復 支持 反對

最中意大宇既大航海時代

收費既好處:
因有穩定的收入來源,代理商真係會全心全意地去搞隻game
人唔會太多,交流更易
因為收費,玩家會用心玩隻game,唔會為升lv而打機,會真係去品嘗遊戲的樂趣
亦因為收費,外掛的需求大減,外掛自然少
不分花錢階級、免費階級,大家都可享有遊戲所有功能,比較公平(無商城會更好)

總括而言,收費game比較耐玩同好玩

收費的缺點/現象:
1.吸引不到玩家玩(但同時助長了上面第2、3項,令遊戲更耐玩)

2.遊戲會有3個時期—狂熱期(玩家湧入)、衰落期(不能負擔者及不感興趣者離開)、平穩期(淨下真正熱愛遊戲的人留下,而且會長期玩,使遊戲有平穩收入以及和諧發展)
但人流可能在未來數年慢慢減少,最後倒閉(但我不什見過有遊戲因此倒閉,而是一直平穩發展)

3.進入中後期吸引不到新血

4.不是人人能負擔月費

暫時係咁多
回復 支持 反對

收$ ser好d    -.-d人吾會開咁多分身
回復 支持 反對