查看: 1387|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [討論]現今MMOFPS失敗之處

以下內容只屬個人意見

什麼因素令玩家不長持玩下去呢?
地圖少只佔極小部份
個人認為真正原因:
1.玩法生硬:死鬥、炸彈、人質、互殺,主要得呢幾款玩法,大部分game都只是白兵戰,長玩無聊。
2.遊戲不平衡,通常(熟練)某一種武器就曾變得天下無敵(狙係個好例子),令其他較弱玩家失去信心
3.回合制玩法沉悶
4.開房玩既方式:人較少、唯一比MMORPG弱的地方

個人認為新奇的玩法和公平的遊戲方式才是最能吸引人玩(我承認要平衡現今的流行的MMoFPS是很難)
另外遊戲背景亦可吸引到人玩(eg.戰地風雲),遊戲背景而和遊戲本身背道而馳亦大大減低了遊戲的可玩度(eg.hp)

一d game的分析:

戰地風雲:以載具、職業制度及歷史背景等吸引玩家,重戰略味,玩法較獨特,無大不平衡的地方,只是空軍略為屈機,但由於要先付費買碟所以在香港沒什麼名氣。

CS:可說是MMOFPS之祖,此後大部分MMOFPS都以此遊戲方式為基礎,玩家對FPS的認識都由此開始,甚得民心,玩法亦因民間地圖制作者的技術而變得多樣化。但遊戲因狙擊神手的出現及玩家只玩個別地圖等因素而淪為只有老手玩的遊戲

HP:首隻由香港代理的MMOFPS,因宣傳做得好及有以香港為藍本的地圖而打響名堂,遊戲背景和遊戲本身完全無關,敗於高手玩晒,收費制度、地圖單調手上。融合了RPG的等級系統,亦敗於這種沒趣和其中一個令MMORPG沒落的系統上。

星際online(應該冇乜人聽過):本為歐洲遊戲,後由內地代理,最後汁笠,集FPS、RTS、RPG的遊戲特點於一身,需極高合作性,以FPS的玩法;RTS的目標,運用各種載具及戰略來攻佔城池為目標,和MMORPG一樣,所有玩家集中在同一地圖上,不會以房間隔絕,交流系統其本和MMORPG一樣,組隊、在頻道上說話等。不失為一隻好game,是我有生以來覺得最好玩的

Half-Life Mod:它們和CS一樣同為Half-Life的Mod,各有獨特玩法,有些更融合了RTS的建築系統。可惜都被CS蓋過風頭而變得冷清

彩虹六號:一隻扮演特警的遊戲,和CS是同期作品,真實度較高,有連串的單人任務,因高難度的控制方法和日益提高的硬件需求而令多人模式沒落

其他很多都是由CS衍生出來的相似產物,不予置評

(有點兒偏激了,唔好鬧我)

回復

大家交流下

我是一名CS玩家(大約6-7年)

同時我亦試玩(內測,封測,公測)過超過三百款onlinegame

包括HP,星際online

可能玩慣cs,我唔鐘意HP同星際既主要原因

係因為我接受唔到玩射擊遊戲可以對住個心口係咁射射咁多槍都唔死

誇得劑

另外HP....玩過幾日,另一個唔鐘意佢既原因就係因為佢係泡菜

比我既感覺係好似咩game到左韓國人手上都會要你升級

買枝槍都要有限制,為枝槍而賺game錢,為game錢而一場又一場咁玩?

不累嗎

星際online,當年連到國內玩,Ping實在太高,公測止步

整體上比我既感覺唔錯,不過對我黎講,地圖太大,同埋隻game迫人camp

上面提過果300款onlinegame其實唔咪晒命,只係想帶出一點

玩咩game都好,份新鮮感無左之後,我都係會玩返cs

無錯,有d人的確好勁,如樓主所講既"狙擊神手",

但cs唔咪一款只可以面對面對射既遊戲,

戰術運用,隊友配合,比技術重要

單挑既話,技術一樣既兩個人,AWP同USP碰面

其實只係取決於邊個開槍快d(取決於玩家當時心理狀況)

並唔咪話"狙擊神手"會特別著數

在CS中
隊友比手上的武器重要
我試過抛棄我手上的武器
但我未曾放棄過我的隊友

即使...有些時候會有cheater的出現,(又搵唔到admin)
即使...有些時候會有小朋友在唱超人迪加,(明明有得mute佢,但又無咁做)
即使....會遇到不喜歡的地圖,(打開serverlist,總有一個喜歡的)
即使....hkspirit已經沒有過往的人氣,(我最愛的#8)

I love cs

我不追求技術, 我只追求一局又一局精彩遊戲

fps玩家追求的不是無盡的等級
我們追求的是公平的競技

Massive Muti-player Online First Person Shooting Game的開發商可以為玩家提供或創造一個公平競技的環境嗎

CS Online到了韓國人手上....是不是又要升級了?
還是要賺錢買防彈衣?
回復 支持 反對

原帖由 ☆狼★ 於 12-2-2008 03:02 發表
大家交流下

我是一名CS玩家(大約6-7年)

同時我亦試玩(內測,封測,公測)過超過三百款onlinegame

包括HP,星際online

可能玩慣cs,我唔鐘意HP同星際既主要原因

係因為我接受唔到玩射擊遊戲可以對住個心口係 ...

玩300隻olg咁多[[yoyo_111]]
超囧
回復 支持 反對

勁啦 玩過300隻咁多 囧 我都叫左聲勁啦

回復 支持 反對

重點:
真實性
合作性
公平

呢d先係一隻好既MMOFPS最重要的因素

升級系統可以有,不過唔好造成實力差距,例如某種槍要高lv先用到,拉開實力懸殊的問題,HP就死係呢度
星際係呢方面做得唔錯,無論高lv定低lv都可以自行選擇想用的武器,唔會話有d武器要好高lv先用到,武器之間沒大不不衡的地方,唔會形成大家用死幾種武器的問題,更可形成分工合作。

CS冇新血的重要原因未講:新手無論在技術上、戰略上、交流(main)上都難以同老手匹敵,佢地好快會失去信心
我都玩左CS 4年,好明白
回復 支持 反對

原帖由 迅雷先鋒 於 12-2-2008 01:18 發表
以下內容只屬個人意見

什麼因素令玩家不長持玩下去呢?
地圖少只佔極小部份
個人認為真正原因:
1.玩法生硬:死鬥、炸彈、人質、互殺,主要得呢幾款玩法,大部分game都只是白兵戰,長玩無聊。
2.遊戲不平衡,通常 ...

ha~
其實我覺得無話最唔晌好玩o既~~
其實唔同作品玩o既野都未必系一樣....
我覺得MMOFPS都唔算失敗, 只系未有一D比較公認完美o既作品出現
我玩game唔多..
但等講一d我覺得好玩o既multiplay fps出尼la
(Fps 都可以以近戰武器為主耍武器的) xDD

RS<-- 我玩 RS 先過 CS 的 xDDD~ 變化大CS少少, 但系RS系列之中.....requirement一隻比一隻高
(果時仲有玩ghost recon xD)

CS<-- 其實真系幾好玩 xDD~ 節奏明快,要技巧,同場地多變化

american's army <-- 同樣好玩, 重 戰術 + teamwork , 真實感大 , 響受心理上的壓迫感 , 有教學要pass曬d mission 先可multiplay可減輕新手亂場o既程度

有隻game叫 savage 都幾好玩 xDDD 都系由合左 RTS + FPS 的 ,  唔錯的
近期出左savge2~~~

Star war 系列o既 Multiplay FPS game 都系唔錯的 e.g jediknight   系列

以second world war 為 主題的
尼尼去去都系 1942  , medal od honor , ET 果D @.@

===
講到真系FOR online game 型式o既
我只玩過 HP , Wolteam , FS 等等 xD
e 3 隻中...
wolteam 比較有特色
FS 一般般
HP 比我感覺最差...玩左幾日就delete了

---------

savage <----我真系幾推介的xDD 不過隻game好耐了.....

回復 支持 反對

家下online game重點係錢!!!有錢人玩哂!!!

窮人含
回復 支持 反對

FPS game唔可以話乜野技術好就玩哂,玩得耐有技術好公平姐
死鬥、炸彈、人質、互殺,唔通你期待FPS game可以變超人由地下玩到上天?
玩單機game把啦~online game有咩唔係高手玩哂?
RPG又好,跳舞休閒都好,唔通你期待你玩左3年的game比個新手勁殺?
回復 支持 反對

太過著重技術會令技術較差的人無法容身,太沒有技術會使人沉悶,要在兩者取得平衡是十分困難
回復 支持 反對

回復 9# 的帖子

太沒有技術:亂是最佳的例子
太過著重技術:跑應該是
回復 支持 反對