樂古Nakuz

標題: 你地有冇試過覺得呢件事巳經發生過 [打印本頁]

作者: Jun Ann    時間: 13-9-2008 10:44
標題: 你地有冇試過覺得呢件事巳經發生過
例如上課時同學講笑話,大家一齊笑
但係你feel到以前發生過(唔係話個笑話已經講過)
係你feel到發生過
有冇人試過咁
作者: Y•Kuen    時間: 13-9-2008 11:09
我試過-0-
一時時 有時一日有幾次
有時唔知幾耐又有在
發出過果會突然覺得有恐懼感 之後所發生ge事 感覺同之前ge所有野都一樣
好快就冇事...都唔知點解-0-
作者: 蛇王丫偉    時間: 13-9-2008 11:30
我都係 有陣時好次發生過咁
             仲知後面個d事
                     又估岩哂
作者: 沙影    時間: 13-9-2008 12:17
唉-.-
成日都係咁嫁啦
係個畫面好熟咁
好似發生過咁呀ma-.-
唔洗驚既
可能係發夢個陣時見過
總之每個人都會啦-0-
作者: 現仔    時間: 13-9-2008 13:07
聽完ed野多數都會有d咁gafeel.....所以我試過
作者: 竹仔    時間: 14-9-2008 14:11
標題: 回復 樓主 的帖子
我都試過,唔知點解明明第一次玩,不過就無左新鮮感,好似之前玩過一樣,明明真係第一次見,點都好可能係好似4樓咁講,發夢個陣見過..
作者: 森林小妖    時間: 14-9-2008 14:57
我試過之前發完夢跟住第2日實現左,最耐就試過幾個月後實現= =

好恐怖
作者: tommy416    時間: 14-9-2008 20:25
個個人都一定會有=.=
作者: 3213    時間: 14-9-2008 21:27
標題: me too
我都使過 成日都係咁
作者: lovespeed    時間: 15-9-2008 02:58
呢d可能就係預知未來啦~~
通常都係發夢既時候夢到過既
我試過發夢既時候夢到一件事~結果係唔好既
跟住真實既時候~件事就黎發生~
跟住我選擇做同夢入面唔同既野~
跟住唔好既事就無發生啦~
不過可能根本就唔會發生唔好既事~~
所以呢d野始終都係解釋唔到~~~
作者: 乂Kai少乂    時間: 15-9-2008 04:36
"de ja vu" ar ma
作者: 烈女    時間: 15-9-2008 14:06
標題: 回復 樓主 的帖子
有時...但有呢種感覺既時候,都係件事發生左之後

不過有一次真係好例外地係件事進行緊既時候有呢種感覺
作者: 不留名^^    時間: 15-9-2008 15:05
我成日都覺得.你地都係嫁??
作者: Y•Kuen    時間: 16-9-2008 12:16
係囉
我發夢都冇發過平時生活d野
加上係某件事重複發生過幾次...
作者: *龍蝦小兵*    時間: 16-9-2008 18:39
我有時發完夢之後!!
有d情景好似係夢入邊邊見過~~
作者: fofo    時間: 16-9-2008 21:26
經常都係咁.....
明明好肯定係發生過的.....
但係個個都話冇.
而且之後又發生多次一模一樣的事..
作者: rainbow923    時間: 16-9-2008 22:06
這學名叫de ja vu

不知道有沒有記錯

這在科學角度來說[[onion_53]] 我忘了[[onion_54]]

這也可能是因為在第三世界的你做過這件事

也有可能夢可以看到未來,但你因為夢醒後就忘了這未來
作者: olove916    時間: 17-9-2008 03:09
成日都係咁.[[yoyo_052]]
作者: 〃極〥灰ˇ    時間: 18-9-2008 19:33
我試過...好似發夢見過d地方咁.....去到好似好熟咁...同呀媽講話去過呀媽又話冇.....好驚呀>____<
作者: flyer5d    時間: 18-9-2008 19:57
我諗E種可能叫做`記憶重疊' , 又可能係發夢的時候,曾經發生過。我都有試過,我連去廁所,同一地點,同一時間,但又唔記得,又好想記番,總之就好麻煩啦!!
作者: 鐵炮兵    時間: 18-9-2008 20:44
經常
不過這也有可能是你在這事發生的第一秒,你就在腦中想像到之後會點(唔係你故意去想像的,而係你潛意識地自行分析左下面會點,例如有人搞gag,你就會潛意識地分析到班聽既人下一秒/下幾秒應該係會笑)  
不過既然你唔係故意分析,你都唔會覺得係岩岩諗到既事
然後你就以為自己係好耐之前見過同樣情況

我估係咁掛
作者: wdadpdyd    時間: 19-9-2008 18:40
我都有試過重有一種好親切既感覺,不過我係發夢個陣夢見之後會起現實發生發夢做過/見過既野
作者: 阿某BB    時間: 19-9-2008 18:52
有啊 ><"
經常也是的 =]
好像發生過,,,
我跟我媽說 她說 : 可能你發夢夢見過喔
但我想,,, 不會夢假成真吧 -口-"
其實為什麼會這樣 -0-?
作者: 我愛羅超級fans    時間: 19-9-2008 23:20
有時有d唔係笑話黎,,有時有d現實既電視節目好似有d熟口熟面,,但係係未睇過既都試過下
作者: 究極.面具    時間: 20-9-2008 00:07
以前一日勁多

E家幾日一次
作者: Y•Kuen    時間: 22-9-2008 15:42
有好多人都話發夢同唔記得之類
不過有時係係d新野到發生
例如睇電視/係網上下載一隻出左冇耐ge game
發生時間可能不同 但當時所做的事同感覺係一樣
電視仲有趣 當你睇到果廣告 之後所發生ge都試過
果d咩發夢同其他解釋都冇用
作者: 天金仔    時間: 22-9-2008 17:11
作者: 究極.面具    時間: 22-9-2008 17:38
岩岩又黎左次

好鬼真實= =

好似夢中見過咁
作者: CHAO生    時間: 22-9-2008 17:41
我試過第一次去一個地方但好似唔知幾時去過
作者: 緋雪千夜。》    時間: 22-9-2008 18:05
我 成 日 都 係 咁 架
個 個 星 期 都 有
個 場 景 好 似 見 到 咁
作者: 錯。愛    時間: 22-9-2008 21:56
嗯 .. 但諗極都吾知係邊到發生
作者: §剎那。敬§    時間: 22-9-2008 22:39
我都成日試過呀。
一個科學d既解釋就係因為 腦既記憶部分同影像管理既部份好接近
所以有時腦部會有一d錯誤信色 誤以為係以前發生過,有記憶/好似係夢入面見過
姐係其實個件事/果個地方/物件 你係第1次見 但腦部就張係過錯左去記憶果部份 所以就好似之前見過咁
其實好多都市人因為生活太緊迫都會有e個問題
只不過係腦部有短暫錯誤 所以唔好同人講自己有超能力 唔係人地笑你架[[bao_32]]

作者: Devily02    時間: 24-6-2009 11:10
唔知呀,不過我可以答你,我有時覺得某d事好似發生過咁...
接著,我同同學講,到左常識課時,佢話出去個時,問呀sir問題,好似發生過咁...
唔知呀!!!!!!

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://thmlarticle81www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2