查看: 4595|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉貼] 大逃殺(更新到第二篇──上)

某政府中學位於日本一個不出名的縣,還要起於一座沒名字的深山中
裡面的學生不優秀,也不惡劣,是一間普通不過的學校
然而,校長則很希望學校能夠威名遠播,於是便和政府高層商討,最後他們的回應是:把學校交給我們管理一陣子吧!那樣你的學校從此便會成為日本裡街知巷聞的中學
愚蠢的校長滿心歡喜把學校交給他們他不知道,政府正在進行一個不得了的計劃
學校門口            24-12-02        下午五時
太一:校長有冇人性架!明知假期冇巴士上山,仲叫我地返黎!
八神太一     死亡編號:022001
大和:就算你點講你而家都行左上黎啦!仲怨咩0者!
石田大和          死亡編號:022002
阿空:你地唔好咁啦!諗下今日返黎做咩?
小光:咪係開生日派對囉!
八神光            死亡編號:022004B
美美:係呀係呀!我而家仲鬼死咁興奮悿!
大刀川美美        死亡編號:022005
猛:係喎,你地有冇帶今日要帶既野呀?
高石猛            死亡編號:0220066
大輔:梗有啦!駛問既?
本宮大輔           死亡編號:022007
京:我唔止帶左我地班會傾好每個人要帶既野,仲拎左好多(拿起包包)零食添!
井上京             死亡編號:0220088
伊織:唔駛帶咁多野架!我地有人負責整野食嘛!
火田伊織            死亡編號:022009
賢:估唔到聖誕我地都可以同成班一齊過,真係難得。
一乘寺賢             死亡編號:022010
光子郎:最難得係學校會開放俾我地顛...
泉光子郎             死亡編號: 022011
丈:唔∼如果呢D時間用黎讀書...
城戶丈               死亡編號:022012
眾人:又諗讀書!今日係24呀!諗少一日好唔好呀!
他們一行人步入學校,當他們進入學校的禮堂,立刻被禮堂的佈置嚇呆了。
最引人的是中心一棵大杉樹,掛了不同的飾物,閃閃生輝。
禮堂的四方八面都掛著彩紙,後面重覆播著不同的聖誕歌。
當然,這些還不及那些在桌上預備的不同式樣的食物。
大輔:嘩嘩嘩∼想唔到都佈置得七七八八,睇黎我地可以收工玩啦!
大和:鬼叫太一遲到咩!本來大家約好三點既,你足足遲左成個鐘先到!
小光:咪係囉!我一早叫哥哥要準備好今日既野,但係佢竟然今朝先同我話唔見左!
太一:小..小光呀,唔好嬲啦∼
小光:哼!(轉頭不望)
眾人:哈哈...
嘉音:咦?佢地咪係...(跑向門口)
清水嘉音            死亡編號:022013
依音:你地終於都黎啦!我仲以為你地黎唔到添!(隨嘉音)
蘭依音              死亡編號:0220145
羊:點會喎?佢地只不過又例牌咁遲大到咋嘛!
羊                  死亡編號:022015
虹:而且一定係因為太一佢啦!係咪!
羽山虹              死亡編號:022016`
望櫻:嘩!虹姐姐你點知架?
煌望櫻              死亡編號:022017
太一:虹!你唔好講出黎得唔得呀?
妍:唔駛講大家都知架啦!(眾人笑)
櫻澤妍              死亡編號:022018
牡丹:不過幸好你地係司儀,所以可以唔駛參與佈置!唔係太一實做千古罪人!
音田牡丹            死亡編號:022019
靈:但係可惡既八神先生,你有冇多少罪惡感呢
水月靈               死亡編號:022020
太一:喂!你地唔好見我唔出聲就迫我食呢單野播!大輔好似都遲左半個鐘啦!
舞:但係都早你半個鐘...
中村舞               死亡編號:022021
衛:你睇下,連平時少出聲既小舞都咁講野,你睇下太一你平時人緣幾好!
天野衛               死亡編號:022022
玲戀:好啦,遲D先再講野啦,個派對要係六點開始架!
彩羽玲戀             死亡編號:022023
於是大家返回自己的岡位工作,而太一他們則到台上整理表演和遊戲的道具。
零風:弊!唔記得左買垃圾袋!
星乃零風            死亡編號:022024
舜:點解咁唔小心呀?等我去幫你買返黎啦!
祖狄舜              死亡編號:022025
Dr.GAL:等我去(轉身出門口)
Dr.GAL              死亡編號:022026
小光:算啦!唔好去啦,出面開始黑架啦!(Dr.GAL沒有理會)
蒼月:你咪由佢囉!反正佢都唔鍾意成班人一齊玩既!
神樂蒼月            死亡編號:022027
太一(用咪大叫):各位先生女士,係咪等得好心急呢?我地既聖誕派對正式開始!(歡呼聲)
大和(用咪):係咪所有人都到齊啦?
小光:D出左去買野,自於其他人...
藍:月紫電未到。
藍                   死亡編號:022028
冷芙:反正佢黎左都係掃大家興,佢唔黎都無所謂啦!(一陣沈默)
冷芙.怡             死亡編號:0220295
大和:..我地不如介紹下自己先啦!我係2A既...
羊:同你識左咁耐都仲會唔識你咩!
牡丹:唔駛要開場白啦!快D開始啦!
太一:咁...我地首先進行我地最開心既─────大食會!
於是大家便快刀斬亂麻般把桌上的食物搶購一空,沒多久...

零風:喂!你地留D食物俾未黎既人喎!
舜:咦?Dr.GAL,你咁快返黎既?上落山來回最少都要一個鐘喎!
Dr.GAL:校門鎖左
衛:鎖左?但係而家呢間學校除左我地應該冇人個喎!(Dr.GAL搖頭)
靈:可能係班長鎖左呢!不過個天咁黑,你都係唔好出去啦!
©數碼暴龍聯網-討論區 -- 「數碼暴龍聯網」附屬的討論區  
舞:講開,我岩岩好似見到月紫電。
玲戀:咩話,佢唔係冇到咩?
望櫻:唔係呀,我同小舞係五點多個陣去洗手間,見到佢係樓梯個度唔知做咩。
蒼月:咁小藍岩岩話佢無黎個陣,你又唔出聲?
望櫻:咁阿怡佢咁講,我地咪唔好意思講出黎囉...
嘉音:算啦,不過唔知月紫電係度做咩呢?成日都怪怪地咁。
依音:你唔駛估啦,你直接問佢咪得囉。佢入左黎啦。
紫電:對唔住,我遲左
月紫電               死亡編號:022030
空:唔緊要啦,反正大家都係岩岩開始派對既!(拿碟給她)
紫電:不用了,我自己有手。(別面走開)
冷芙:車!又係咁,係阿空先受得佢架咋!
虹:咪係囉...成日懶COOL咁...

大和(用咪):大家咪嘈啦!我地要開始玩遊戲啦!
遠處的大鐘響了七下
距離那難忘的聖誕節還有五小時。

天日再post.

回復

幾好呀..開頭講哂d人出黎...
等待下一集
回復 支持 反對

好似唔錯
但係咁多人既-__-"
回復 支持 反對

thx 2位,我會加油架啦^^
---------------------------------------
1.序幕.........
24/12/02     下午十一時
妍:嘩!乜咁夜架啦!要走啦!
虹:咁快?不如等埋壓軸既抽獎完左先走啦!
妍:唔好啦,你地玩得開心d啦
衛:好!我地從不奪人所好,你走啦
零風:奪人所好唔係而家用架,點解教極你都唔識...
舜:你唔係唔清楚佢架啦,佢從來都聽唔明d深奧既野架啦...||
羊:妍,拜拜啦∼我地會掛住你架啦∼
妍:嗯!拜拜∼
猛:咦?妍去邊呀?
望櫻:佢話要走先喎!
猛:而家出面咁黑,一個女仔好危險架!我去陪佢落去啦!
大和:阿猛,我都去!(二人一起出門口)
嘉音:阿猛真係溫柔啦∼
牡丹:咪係!好過某D人...(喵著大輔)
大輔:喂!做咩望住我喎!最多我一齊去囉!(放下口裡的雞腿,沖出門口)
依音:駛唔駛咁多人呀?一個男仔都夠啦!
太一(用咪):好啦!終於到最後一個環節───────大抽獎啦∼
眾人:噓∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼*
太一:做咩呀?咁唔俾面?
靈:每份禮物都唔到十元,可以好得去邊呀?
玲戀:所以我咪提議唔好買咁多份,咁咪可以份份都三十多元囉!
美美:喂呀!唔好忘記D禮物我買架!我D taste會咁差咩?
空:我地唔係怪你呀∼美美你唔好咁啦!
太一:等等!咁你地即係暗示我D提示差姐!.
眾人:心照啦∼!(太一無奈,阿猛他們入)
蒼月:咦?阿猛你地做咩返黎呀?
大和:校門鎖左,所以我想問邊個有鎖匙?(眾人搖頭)
零風:一講開,岩岩Dr.GAL都話過度門鎖左架!
大輔(向Dr.GAL):真既?(Dr.GAL點頭)
光子郎:咁今日係邊個第一個返黎架?
冷芙(舉手):係我。
丈:咁個陣幾點?你點入黎架?
冷芙:個陣大概四點啦,我返到黎學校校門就一早開左啦。
伊織:咁你有冇見到咩人?(怡搖頭)
玲戀:...難怪我總係覺得怪怪地啦。
丈:咩事?
玲戀:你地諗下,今日有學生返黎,學校冇可能唔通知校工黎學校架。
衛:唔係呀,校門開左架!即係佢地有返黎啦!
嘉音:但係我地一直都見唔到校工呀!唔好話校工,除左我地2A班人,咩人都見唔到。
依音:咪再講啦!你愈講我愈覺得恐怖!
望櫻:係囉!你講到好似有鬼咁!
舞:鬼?唔好嚇我啦!(縮到眾人背後)
光子郎:但係而家校門又無端端鎖住左...最後一個返黎係邊個?(大家互望)
羊:唔係月紫電咩?
望櫻:唔係呀!我同小舞五點幾去洗手間個陣見到佢架!
京:咦?咁紫電你點解唔同大家集合呀?
紫電:...我有D野留左係班房,返去拎。
冷芙:但係你足足去左成粒鐘喎!
紫電:冇人講過一返黎就要同你地報到吧,今日又唔係上課天。
牡丹(生氣):你就係這樣子才令人討厭!
蒼月:別吵啦,那麼到底是誰最後到呀?(沈默了一會)
藍:...我諗應該係我。
光子郎:咁你返黎個陣幾點呀?
藍:我唔記得啦,不過好似差唔多六點啦。
零風:而Dr.GAL就係六點到發現校門鎖左既,即係當最後一個到左之後,就有人鎖左度門啦?5
衛:唔通係校工?佢見到2A既人到齊所以鎖門?
舜:咁鎖黎做咩呢?而且點解唔同我地見面?
光:0岩...平時校工點都會同我地打聲招呼既,但今日影都唔見。
太一:不如我地周圍搵下佢地啦!(大家轉身出門口,突然...)
賢:太一,我係抽獎箱發現到呢隻電腦光碟!
美美:咦?太一你擺落去當禮物呀?
太一:梗唔係啦!我先唔會送D咁既野俾人!
光子郎(拿起電腦光碟):不如我地開黎睇下啦!
光子郎和京一齊把電腦光碟放入電腦,於是在牆上出現了一個影像。
各位2A的同學,你們好
大輔:(害怕)嘩嘩∼說話了!
太一:傻瓜,只不過電腦投射影像罷!
祝你們聖誕節快樂.剛剛應該玩得很快樂吧?
大和:你究竟係邊個?
呵呵∼年輕人別那麼容易生氣啊,會很傷身的。
依音:呀!佢聽到我地講既野既!
冷芙:唔係呀,佢只係估到我地會咁講既!
特別是往後的事啊.如果你們氣死了怎辨?
丈:往後的事...?你講咩呀?
各位年青力壯的年輕人,我有一份聖誕禮物給你們
靈:禮物?總係有D不祥預感。
你們現在已經身處一個遊戲裡了。
賢:遊戲...?
讓我現在說給你們聽吧。
你們要在這間學校逗留一星期,在這裡生活一星期。
美美:咩話???原來係你困住我地!
京:你有咩企圖?
這學校的東西你們可以任用,而這一星期在這裡發生的一切一切,我們都不會理會。
不過但是這個遊戲有一條規則。
就是這個遊戲只有一個勝利者。
伊織:只有一個?咁點分勝負呀?
即是一個星期後,只可以有一個生還者。
再說多次,只可以有一個生還者。
不然,所有人都會死亡。
所有人都呆了。
舜:講...講笑呀嘛!
妍:咪係!點會發生D咁既事!
信不信由你。
這個遊戲叫「大逃殺」。
時間由25號開始,03年終結。
預祝大家有一個愉快的紅色新年,再會.
大輔:無聊!邊可能有D咁既事發生!我偏唔信!
大輔拿著椅子,沖了出去。
賢:大輔!不要那麼衝動!(追出去)
眾人:大輔!賢!
呀,漏了一句。
我很歡迎你們嘗試逃走。
不過我事先聲明,有勇無謀是沒用的。
「呀呀呀呀呀∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼」
一陣慘叫,劃破沈寂的黑空。
他們一起沖向大門口,看見大輔和賢在地上一動也不動。
太一:大輔!賢!(沖前)
光子郎:唔好掂佢地呀!太一!
太一:咩呀?唔通我地睇住佢死呀?
丈:唔係呀!太一!你睇真D先!
大家抬頭望,看見校門還有圍著學校的鐵欄,都有高壓電流。
光:大輔同埋賢一定係觸電先會出事,如果哥哥你都走埋佢地度就會同佢地一樣架啦!
空:正如個衰人所講,我地唔可以有勇無謀!
太一:可惡!!!!!!!

鐘響了十二下。`DD*
各位被死神選中的小孩,聖誕快樂。
回復 支持 反對

2.第二篇──上
大輔和阿賢的事,使小朋友們的恐懼感開始在心
回復 支持 反對

怨我理解能力差[[bao_29]] 唔知up乜[[bao_31]]
回復 支持 反對

太多對話,對話小d就好,因為對話太多,好亂,
回復 支持 反對

對話咁多-__-""都唔知邊個=邊個
回復 支持 反對

人地係咁作= =''
我唔post咩= =""
回復 支持 反對

回復 9# 的帖子

= ="我以為作者是你
回復 支持 反對