打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] [喪屍x血腥 有少少粗口]沒有強大火力!只有普通的武器!(if編)

原帖由 KIN123000 於 9-6-2008 21:13 發表
WOW.....好正!!!不過咁快完左第一擊........加油[[onion_53]]

還未作完呢............

你那個洋蔥頭是甚麼回事?小弟怕怕哦
回復 支持 反對

有d唔明故事同人物關係.....[[yoyo_125]]
回復 支持 反對

哈哈,d人物關係好真實呀=]
回復 支持 反對

多左好多人喎 不過禁快the end[[onion_43]]

唔知下集會唔會見返佢地fd[[onion_55]]
回復 支持 反對

劇本文!? 正!?囧rz
回復 支持 反對

件事好長-3-"..
睇完吾系太明..
回復 支持 反對

字海之第六話...........

if編第一擊最終回:The end of nightmare

我:臨時過關站?咩黎架?

琳:聽新聞講好似係檢查生還者有無中毒既檢查站

軒:佢地點知呀?

琳:佢地好似有個好勁既醫生

我們的車到了檢查站,可是站崗的警衛有點奇怪。

我:全部人落車!佢地好似有d怪呀!

我們全部人下了車。

葉:條友好似係度嘔喎!

jay:唔係咁核突下嘛?

民:佢唔係好正常咁喎........

警:嗚嗚嗚嗚嗚∼∼∼!!!!!

我:頂!佢地變左喪屍喇!

加登拔刀就斬,那名警衛被斬成肉碎。

jay:加登!勁呀!

姑:乜唔係話呢度係過關既咩?

民:點解d警衛會奶野架?

我:會唔會係入面個醫生呀?

琳:可能係呀!都唔知點解佢會知道d人有無中毒!

軒:我地而家有咩武器呀?

加登:刀

其他人:點38,mp5

軒:夠唔夠打呀?

我:咪住先!個邊有碌棍,拎黎用下先。(向軒)加登咁好打,使乜驚!

軒:條茂利放d病毒出黎,搞左我地咁耐!

我們進入過關站。

葉:真係恐怖,周圍都係血........好臭......

四周的牆壁都佈滿血跡,但看似是拖行過的,應該有人受了重傷再逃走..........

我:十字路口.....行邊一條路好?

軒看看三條路,對我說:三條路得一條有血跡,應該係個條喇!

我:好啦!總之大家要小心d。

(另一方面,在某個海邊)

?:過關站個邊發生咩事?靜哂既?咦,個邊有隻船黎緊,上燈塔先!

(?到燈塔上,開了燈,此時,一聲尖叫傳來,燈塔被血液侵佔)

(回說我那邊)

我:沿途都有唔少喪屍,但點解好似廢左咁既?點38都殺到佢地

加登把刀放回刀鞘,說:呢d喪屍應該只係前菜..........

此時,有一隻強化喪屍向我們走來。

葉:又係呢d野?應該對加登你無影響吧?

加登:嗯

我:開火!!!!

我們以手槍掩護加登。

加登:加登刀法,第三式,碎屍萬段!

加登的刀影不停閃過,強化喪屍被斬成重傷。

加登:加登刀法,第四式,堆積如山!滅!

加登把強化喪屍斬碎,堆成一堆肉團,突然,肉團爆開,血液打在加登的面上。

我:咁勁既?之前既係唔係一式同二式?

加登:無錯!快d行!

我們到了一間房前,門上的牌上寫著:實驗室!不得內進!

我:你叫我唔好入咪即係叫我入........

我和軒踢開了門。

回復 支持 反對

眼前是一個實驗室,放置著大大小小不同的機器,低沉的機器聲在叫鳴著,在黑暗中顯得恐怖。機器之間插著喉管,管內正在傳送一些液體,我還發現左邊有一些培植箱,內裡放的不是奇怪生物,不是怪物,只是大量的液體,到底這些液體是甚麼呢?

我:咁黑架.....邊度有燈制?

?:呢度有呀!

我:咁快搵到既?真係勁......咦?你係邊個?

?穿著一身白衣,頭髮披面,臉上有不少污漬,看來已很久沒有清潔了。

?:我係呢度既醫生!我叫479!你地叫我阿九就得!

軒:47........9?你係醫生?唔通........!

葉(馬上追問):你點樣知道d人有無病毒?

九:好簡單,因為d藥係我整lo!

jay:藥........唔通係病毒........?

九:出面d人係咁樣叫佢

病毒,是世界上最可怕的災難,其傳播速度之快是人無法預測的,曾經有一個城市在一夜間被病毒毀滅.......想不到香港竟會被病毒入侵.......

我:你點解要整d病毒出黎!!!!!(捉住九)

九:我平時剩係匿係我個實驗室到,有一日,有班人黎叫我整隻藥出黎,我咪整囉,還掂有錢收

民:你整左d病毒出黎之後又點?

九:我整好左隻藥之後班人就拎走左喇,佢地好似係整咳水架!其實我都有睇新聞,最近有好多頹青都濫飲咳水呢!

jay:咁即係........我明喇......

jay:d人整左咳水,落你d藥落去,再賣比d頹青,d頹青飲左d咳水,就中毒,變成喪屍,然後一傳十,十傳百........

我:jay,你真係醒喎!

九:下........原來我d藥比佢地咁用法.....唔怪得之佢地跟住又要我黎啦!

我:你講既”佢地”究竟係邊度?快d帶我地去!

九:佢地都係呢棟野入面,我帶你地去啦!
回復 支持 反對

九帶我們到實驗室的牆壁旁,九按下一個按鈕,牆壁即時打開,裡面是一個貌似動物園,但是用玻璃包圍著的,裡面的竟然是喪屍!

我:個d......咪係喪屍?!

我的叫聲令在場的人(全都穿著白袍)都留意著我。

九:我再帶你地去社長室

九帶我們到一間房間前,九按了門旁的按鈕。

九:喂喂,竹蜻蜓,479,多啦z夢

門馬上打開。

九:社長,呢幾個人想見你。

社:哦.....你地係生還者?你地好,我叫德,係呢度既社長

我:係你.....?

德:我咩?

我:你..........

德:我..........

我:你..........今日飲左未?

德:我..........今日飲左喇!

其他人:凸=0=

軒:搞完爛gag未呀?我地黎呢度係搞爛gag既咩?

我:哈哈........

我還未笑完,軒就送了一個拳頭給我。

我:哇哇哇,我頂你呀,咁大力.......

軒:係咩∼?

葉:講返正題,德,係你叫九將d病毒交比你?

德:係呀,so what?

jay:你要d病毒黎做咩?

德:清理。

jay:清理d咩?

德:廢柴。

民馬上抽出點38,指著德的腦袋。

民:咁死左個d呢?

德:都係廢柴!

民:你去死啦∼!!!!

就在民開槍之際,我按下了他的手。

我:冷靜d啦!民!

琳:我明白點解民咁嬲.......因為............我地d親人死哂.......

我:原來係咁.......

此時,我想起事件發生前那一晚,那頓最美味的晚餐,我不會忘記。事件發生那一天,我還以為會跟以前一樣渡過,怎料........

至今為止,我也沒有父母的消息,其實我在逃避,我一直也沒有提過父母的事..........

我:德.......點解你要清理廢柴?

德:哼.....我討厭弱者,佢地留係度只係晒緊時間

我:生命唔係比你咁玩架!

德:但係如果有d係社會中既渣滓,咁又點計?

我自問遇過不少廢人,他們頹廢之餘又不替別人著想,我也曾經有過殺掉他們的想法。

軒:佢地多數都係早死架啦!

葉:咪係!

我:但係........

德:睇黎你認同左我喇,係唔係?杰

jay:杰佢邊會認同你?你呢d垃圾!

德:我係垃圾?哼,可笑........

我手上的點38開了火,子彈穿透德的腦袋,血噴到我的身上,德的頭向後傾,血像瀑布般湧出。

我:我.......我..........(因為後座力而影響說話有點慢)我係.....唔會....認同你架!人生就係人生!唔應該比你話廢就廢架!

此時,後方的玻璃突然碎裂,裡面的喪屍衝出來。

加登:加登刀法,第一式,快刀斬亂麻!

加登的刀斬開了部份喪屍的頭顱,加登隨即變成血人。

民:杰!我地射瓜佢地啦!呢d係最後架喇!

我靠在牆壁,以免後座力將我彈開,再向喪屍群開火。其他人也向喪屍開火。

不知過了多久,喪屍已被我們殺光了。

我:死哂喇?完左喇?

軒:係呀!我地走啦!

九:原來我d藥搞到咁大獲.......對唔住....

jay:算啦!你跟我地走啦!警察會比最合適既懲罰比你

九:嗯........

我們沿路離開。

九:到左大門喇!等我開左個自爆系統先!

我:到時d病毒爆出黎咪大獲?

九:放心!只係爆實驗室,呢座野會阻隔哂所有病毒。

我們駕車離開過關站,到達中國大陸,總理很熱情地招呼我們,我們跟九道別後,九便跟警察一起離開。

(半年後)

整件事也是德一廂情願而引起的,實驗室爆炸後,香港的喪屍就好像失去意識般全部死了,香港尚算回復以前了。再過了不久,我們回到香港繼續生活,一切也如從前般.......

(某一天)

我終於找回我的父母,原來他們也到了內地,可是他們去了四川,所以才遲了找回我。

(完)(good end)

後記:在此向四川死難者表示哀悼。

if編第一擊完

還有第二擊,希望大家繼續支持!

(謎之聲:有多少人支持你呀?!)
回復 支持 反對

if編第二擊的題目將於星期五公佈~
回復 支持 反對