打印 上一主題 下一主題
收起左側

大學選科POST

邊科叫做GPA? 點解你講到係一科黎咁既?

BBA = business administration, 都會學好多management skill,當然對MT有用,i mean d interviews.
Accountancy, Finance, Engineering 等等都會有一條專業既出路,即係指要要讀完某個degree,再考N個試掛牌. 人工係有保證.
e.g.
Acccountancy -> auditor / CPA / taxing ...
Finance -> CFA , Financial product engineer , risk management ....
Engineering --> chartered engineering profession....
p/s:本科專業唔係MT,唔係人人都報得,但最終都可以入返management條路.
雖然MT,AO,EO入職人工高,但係一間公司有幾多個sensior manager,有目共睹,同埋競爭一定大.
如果一心入大學只係想入MT,雖然你讀乜都得,但係記得留返條後路俾自己,一旦報唔倒MT,又有無其他有興趣既出路呢.....
回復 支持 反對

GPA係government and public affairs[[tk_23]]
其實我係果d人地扔堆野泥我就會盡力做果d人,就算無咩濃厚興趣ge野,基本上只要做好佢我就會有滿足感果d人泥
反而無興趣ge野我都照咁樣做,令我不禁諗興趣對我泥講係咪咁重要,搞到我好迷惘[[tk_12]]
當然中學無論學業定係搞活動同大學仲有出泥社會做野係好唔同
中學果d野,無興趣我一樣可以照樣做好
但係出到泥做無興趣ge野我頂唔頂得順真係唔知,始終難度同埋要求比中學高好多

p.s.到底BBA能否enhance leadership,好似有多management skills,但都係理論
回復 支持 反對

- -無人答我既問題t_t
仲有呀 中大 港大要求7科pass
但係我讀得六科 al考得好補唔補得返架?
回復 支持 反對

- -無人答我既問題t_t
仲有呀 中大 港大要求7科pass
但係我讀得六科 al考得好補唔補得返架?
21036 發表於 15-2-2009 00:34

好似唔得架wo...呢個係basic requirement

我有個fd 6科合格21分
好似放左poly做a1...
回復 支持 反對

HKU 係唔得的
回復 支持 反對

有無人對poly既商科有研究?
宜家我放了poly marketing

因為考完mock我會考慮轉一轉choice的..
回復 支持 反對

poly MKT is good
回復 支持 反對

poly hotel,accounting are also good
回復 支持 反對

今日我地個phy阿sir語重心長話busienss好受環境影響
反而pure science唔多受環境影響,所以好好多
感動到全班都以pure science為目標[[tk_03]]
回復 支持 反對

今日我地個phy阿sir語重心長話busienss好受環境影響
反而pure science唔多受環境影響,所以好好多
感動到全班都以pure science為目標[[tk_03]]
piyopiyo 發表於 17-2-2009 17:45

你地f6?
話唔定下年你地去完info day你地就忘記左呀sir講既野
回復 支持 反對