打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 你認為超時空同sd高達邊個好玩d

超時空好玩D
SD D任同4對4都好無聊
想要部機又要抽,仲要係好難抽果隻
想幫部機整下個樣都要錢,有D仲過份要埋點數先買到

超時空
1.機體可以自由組裝
2.多玩法
3.有得15打15
4.唔打任唔對打都有得行街,唔似SD唔做任唔對打連行都無得行- -
5.改色改樣唔洗用點買

老實講~如果SD高達唔係以高達為題,我諗我一早退出左SD- -
回復

5.改色改樣唔洗錢
heero10000 發表於 9-1-2010 21:19

要錢的

普通改色(在選擇欄選色)           0 UC
改色(響張結構圖上面畫)           1000 UC(改得多、改得少都係1000 UC)
拉頭(改形態)                          500 UC(拉得多、拉得少都係500 UC)
回復

論快感,SD高達可能比CB好一點。
可是,SD被邪惡的扭蛋機主宰了。
回復

要錢的
88k 發表於 9-1-2010 21:25

他應該說  不需要支付rt即可噴自己想要的顏色

我記得SD好象有現金顏色噴漆的存在...
回復

他應該說  不需要支付rt即可噴自己想要的顏色

我記得SD好象有現金顏色噴漆的存在...
kirbydx 發表於 9-1-2010 21:56

我明了

有d油漆要點,有d要game錢

不過SD只限定你改6個部位的色

CB超自由
回復

同意wilson兄......本身同d同學都話SD高達係傻仔sin玩!![]
williamkkho 發表於 9-1-2010 17:50

有人卻說機械人是白痴和多餘的模式,SD的4vs4才是王道。
我很不同意他的論點。
回復

我覺得2隻game既賣點唔同..比唔到
回復

你地認為邊個好玩d呢?本身我係sd高達既玩家~之後一玩就鍾意左~我相信有一小部分sd玩家都係~你地認為e隻game有乜咁吸引?我就認為有得砌機同自己裝武器係最吸引同好特別~你地講下你地既感受啦 ...
wilson225 發表於 9-1-2010 16:51

我也是先接觸sd的,不過是由於當時港服的cosmic break未開,
才無可奈何被迫玩super deformed的槍壩online.我要機娘丫~[[onion_47]]

若要比較兩者的話:
1) cb 的機設系統多變複雜,要算好升級技能的分配,強化part的搭配.適合慢工出細活的玩家.(當然有不少人會暴練的說)

sd 的系統算非常簡單,一抽到心水機就可以出戰,滿足猴急的槍壩fans.

2) 對戰方面來說,cb真是大混戰,國戰的15vs15已是滿天彈幕

sd的對戰只有8人大戰,最極限的玩法是1vs7,即是一打七囉

cb多數是團戰,極少1 p 1; sd有小團戰, 也有1 p 1 <-這是決鬥嗎?

cb的對戰只有等級限制; sd的對戰有很多古怪限制(房主設定), 例如只准用一種武器, 不准打頭等.......

3) 從遊戲的平衡性來說, 我個人認為cb 做得比較好. 從未覺得某屬性的機過強, 武器的設定也相當不錯, 發射的彈藥有間距, 只要有boost及速度就能回避. 所以你是打不中我的空機娘的(被拖走)

sd的機體平衡算不上差, sd的平衡只是反映在機體的rank, 某些機的必殺能一hit ko其他機的.[[onion_66]]

相信這是要滿足一眾fans對槍壩動畫中的主角無敵威能的怨念.

cb由於沒有這些限制,所以更多樣化和平衡

4) 玩家質素方面:
槍壩online最初的環境也是不錯的,但現時比較多嘴砲魔人,不論打贏打輸都登上論壇.

從內測到目前為止,我到覺得cb的同好非常友善,打國戰會尊重對手,會討論戰術; 打任務的hard模式會帶新手打, 就算輸了也不嘴砲. 機娘的愛果然偉大(再被拖走)

總結來說,鹹魚清菜,各有所愛.
回復

從內測到目前為止,我到覺得cb的同好非常友善,打國戰會尊重對手,會討論戰術 就算輸了也不嘴砲
jameschan01 發表於 10-1-2010 01:36

抱歉啦  
昨天打dos  我遇到嘴炮人
雖然咱們那邊某人很喜歡廣域開腔
不過輸掉也不能賴這賴那的嘛
我心想  他不進嘴炮國真是“浪費”XD
回復

綜合大家既意見得出既結論就係~超時空有得自己組裝機改色唔洗點數~有得十幾打十幾,有得行黎行去
sd就唔洗咁煩咁組裝~一抽即玩~十分方便,得4v4,上色要g幣要m幣一係就係任抽仲要得6個位~只可以係個頻度簡房~房主成日禁乜禁物~轉蛋機十分極端~要a比c要c比a
不過龍兄都可能講得冇錯~賣點唔同~所以2隻game都係各有各好既....
回復