打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 估計香港未來十年推出最多種類的網遊是......

`我覺得會係webgame
回復 支持 反對

呢d game
如果5,6年前出可能都仲有唔少人玩
e加某d game 人流都唔多隻
少之有少
香港網遊 基本上停留係90年代架啦
連90年代隻暗黑破壞神 仲好玩過佢
回復 支持 反對

呢d game
如果5,6年前出可能都仲有唔少人玩
e加某d game 人流都唔多隻
少之有少
香港網遊 基本上停留係90 ...
exolmlkk 發表於 9-4-2010 12:07

連暗黑破壞神都好玩過佢,依句真搞笑。
回復 支持 反對

從香港玩家的口味來說,香港人都較喜歡MMORPG類的機械式網遊,亦即是「打怪升Lv」的那種。
我訪問過班中不少同學,發覺他們普遍都不愛技術性的網遊,只喜歡以機械式、甚至掛機式來練功的網遊,理由大多數是簡單易玩,不用磨練技術來加快升等速度,或是可節省時間。就算香港真的推出了技術性網遊 (如CSO、Grand Chase、Elsword等),通常都會出現很多外掛,玩家為的是以不擇手段來提升練功效率 (我的一位同學,說沒有外掛的技術網遊就不玩),而代理商又無技術處理這些問題,支出防外掛程式的版權費後,又發覺無啥用,財政虧蝕了不少。而MMORPG由於玩法簡單,所以外掛製造者也不會費時費神來造外掛,所以防外掛一般都不太重要 (甚至有些公司不使用防外掛程式)。對開發商而言,這類遊戲非常統一而易於開發,可節省不少開支。
現在的網遊代理商都是以錢為重,所以我認為香港將來的網遊皆是無技術可言的MMORPG。
回復 支持 反對

好的遊戲沒有公司願意代理,垃圾遊戲就一堆公司願意代理,代理完又不理會遊戲。

MAIN POINT!!

好似RF個d game 好玩但係又係俾個代理玩死左=[

btw trytry
League of Legends
正game!
http://signup.leagueoflegends.com?ref=4b82dc68c3bc1
回復 支持 反對

總結之下其實得3種:
1.以冷兵器時代為背景既MMORPG(不論科幻或歷史)
2.音樂/運動主導的休閒遊戲
3.戰爭類Web game
其實重有一個都應該會多:
4.小規模對戰的MMOFPS
回復 支持 反對

未來雞屎綠唔算3國掛?
點解好game冇袋你呢?
回復 支持 反對

回復 3# brian12345

好同意樓上既講法
依家用真錢打機真係冇意思
洗就洗得快...
古代game真係玩都玩到悶哂= =
回復 支持 反對

中國遊戲設計師只懂得什麼是劍士、刀手、槍手、弓箭手、魔法師。
其他你也都不用去想,例如:召喚師、德魯伊、元素師、驅魔師等等
十年之後都是三國遊戲。
回復 支持 反對

1 5一定最多@@
回復 支持 反對