打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一名玩左OLG十幾年既玩家有野要講 (長文慎入)

今日我已經成三條野,當初岩岩玩第一隻GAME果陣仲係中學生

係呢度我想用我既經驗去教識大家乜野叫online game

唔好拎D狗屎垃圾黎話係ONLINE GAME! 因為我見到好多代理出D GAME根本為搵錢,狗屎垃圾都出,精明既玩家見到一定唔玩,但係好多朋友仔都會去試下

GAME要創新

十幾年前有隻online game叫龍族

呢隻GAME教識所有寫GAME既人

職業要分別,要令玩家有創作空間,不是一味衝高攻就得 (石化特武,+防,魔回等等)

更開創"國戰" 去令後代既GAME有呢個系統,最正就緊係公會系統,PK系統啦

果陣既魔力古龍全部要你入PVP場先開得拖,龍族就令你係主城無需申請對決/開紅都開得拖!

可惜一個外掛令佢收皮,加上大量3D / 可愛風 GAME出黎 令隻GAME冇新血,加快收皮速度

果陣係冇任務果類野叫你跟住佢去玩,因為你既生涯係你建立出黎,你既朋友並唔係NPC!

我諗依家出一隻冇任務既GAME D人會話唔知玩乜,但係冇任務既GAME係要你地一齊組隊去探索唔係有個任務帶住你行,行到封頂先至認識朋友!

對呢點我覺得任務呢家野係OLG入面應該係同玩家一齊達成,幫玩家做野,而唔係幫NPC每次打10隻怪咁樣

以下係龍族既片,比大家睇下 十幾年前既online game
到依家都仲一大堆GAME唔及佢,多數都係D武俠GAME果D咪叫狗屎垃圾GAME囉!

至今未有龍族2既推出,卻推出左夢幻龍族傳說呢種低B GAME,當年玩龍族既我今日已經成三條野,仲玩可愛風!?

跟住出一隻叫神話online (Risk your life) 2002

WASD鍵控制,MOUSE左右CLICK攻擊放技 相信以依家黎講遊戲操控性最正既龍之谷都係學佢

又有齊龍族大部份既優點,係我眼中佢係龍族既進化版

操控如此一流加上有得國戰 居然落得冇人玩要汁笠既下場 事緣係因為改版出神話2 變左國戰冇乜意思

以下係RYL既PVP片,果陣既GAME仲用緊貼圖黎做3D,動作唔係好順暢 但都係好好玩,亦好有新鮮感!

然後就係N-age既誕生 (2002)
係第一隻3D既GAME,將當時古龍金庸童話龍族揮低晒,可惜香港真係冇乜人識

相信係依家大部份 "禁佢就行過去,禁熱鍵就開技,點對手就自動打"  做任務升LV 既先河

亦令無數垃圾OLG出現於世上 如:墨X 幻月XX "一個字Online"

但當時3D,咁樣出技能,公會戰,開紅PK,強化+1+2系統 實在係創新 不可不讚!但依家隻隻都係咁,見到就覺得垃圾

附上短片,呢隻係2002年既game,唔係2011,幾多2011既GAME都仲係呢種玩法!?

而根住出既都係一堆同Nage差無幾既game
點地下移動 點怪就打 1234出技 做任務升LV

一直追求更好既畫面質素,更可愛既畫風

包括天堂II 魔獸世界 如此大作都係行呢條路線實在頂唔順!

結果我就投向左街機,家用機,舊game【內容已被過濾(P01)】既懷抱

跟住出左Heat Project
第一隻槍GAME,對於當時仲玩緊CS 1.6既我實在太吸引,用左唔少錢買槍,請代升去到中將
結果大家都知,BUG槍周街係,冇更新玩黎玩去都係咁  又沒落左,但當時槍GAME OL真係好創新好吸引!!

跟住出SD高達online
WASD鍵控制!!第一時間DL黎玩,點知又係劣作,入房先玩得 買點抽機合機同CS1.6,HP有乜分別

再有CSO等等垃圾ONLINE

對於可能岩岩接觸ONLINE GAME既人可能好正,但係由CS一出已經係網吧同人連LAN GAME,當時玩OLG玩左幾年既我只係一隻垃圾GAME

有時去網吧見到D小朋友玩真係諗番起細個同人係網吧連LAN GAME RAINBOW SIX,CS

直至龍之谷出黎

終於有一隻操控正既GAME,而任務模式都算

玩左個幾月,終於封頂! 解晒佢既故事,奶野 冇國戰冇公會戰玩乜呢???

每日上線只係同人吹水,PVP 入到PVP場又改晒唔計裝備...

玩到咁樣已經冇玩

係呢一刻我再尋找有乜野GAME好玩,答案已經係冇,上晒各個GAME討論區,睇新GAME

唔係抄BF1942,就係N-age 第幾多百代 再唔係就金庸+Nage合體版

有咩意思呢!

乜依家2011真係冇晒好玩既online game?

對我黎講 一隻好玩既OLG要有以下條件
1.wasd鍵控制已經是基本,不過唔係都唔緊要,最緊要操控性正,不過邊一隻大作唔係WASD? GTA4 BF3等等單人RPG都係啦
2.不論時代背景,玩法要多元化唔好死抄爛抄 例:槍GAME渣坦克BF已經做左出黎,乜唔可以槍GAME做埋戰役,有人參與戰術戰略架咩? (即係會一路玩AOC咁一路可以打槍game,起工廠黎起坦克,再起坦克比人渣)

3.耐玩 公會戰一定唔少得,公會戰之上仲要有國戰,等人升封頂後有野玩,唔好一味升LV,乜乜戰係由玩家觸發,例如乜會同乜會鬧交開拖咁樣,乜國同乜國傾唔店開戰咁樣 (曾經台灣有一隻三國主題既GAME做到,但唔記得咩名,玩法似三國無雙)

4.升LV有限度,升LV只係一種令玩家投入既過程,而享受先係令玩家長留既關鍵,享受升完LV後去打公會戰,打國戰

待續...太夜要訓,雖然聽日放假

評分

參與人數 2樂點 +30 Bravo! +1 收起 理由
└N┘Nightmare + 1 有對有錯啦,,,BUT整體我覺得都講得幾好^^ ...
JSN + 30 內容精彩

查看全部評分

回復

回復 19# honming1214

呢隻野我都有玩過

唔係唔好玩

不過掛機同埋任務系統真係接受唔到!
回復 支持 反對

睇你都唔係老手
連彩虹冒險,瑪奇,寵物王,少林傳奇都未玩過
仲有03年應該出左天堂2 ...
8783 發表於 6-11-2011 16:12

首先
彩虹冒險係當時第一隻開房打交既GAME
我都有玩過 當年仲有一隻叫坦克唔知乜既,同彩虹差唔多,不過係玩坦克
而彩虹我就玩左一兩次就冇玩,因為當時覺得入房打交不如玩番CS 1.6連線!

同埋果陣有龍族呢隻大作吸引我
樓上都有人分享龍族果種冒險FEEL到底有幾正

咁我都講下啦
記得果陣開隻人 一開始就打個靶,打打下聊隔離一齊打緊條友吹水
仲要係"英文"
"HI" "LV?" "TEAM?" "o..." "call me 2XXXXX" 等等

打到黎係一把未發育既男仔聲,當然 當時我都係差無幾

慢慢會有人響應一齊打怪組隊傾電話 駁3LINE 4LINE 等等

跟住一路傾電話一路打羊牛雞老鼠打到11LV

就出城,一出到城個感覺真係 : WA....!!

市中心一大堆人,有D人係度叫賣 有D人係度吹水 有D人係度組人

間唔中會有一兩件友隱住形開爆炎術秒人 (當時0.68 爆炎術先係火炎放射果招)

慢慢同新手村果D人融入個城,打地精打彊屍升到2XLV就會搵人打半獸人

當時半人村係卡拉爾村外部
附近有間爛屋入面有件骨頭,果陣發現呢間屋就好似發現新大陸咁,
幾條友傾緊電話唔理升LV圍埋黎影相,好似真係發現新大陸咁

後尾官方搞"圖文字D"活動,要玩家拍照放上去做故仔 就幾條友係果度搞左個勁低能既
"回老鄉發現老豆老母死晒,發現兇手激戰三回合" 故仔

發尾我地仲贏左果屆既活動TIM ^^

跟住行過少少會有隻食人魔擋路 (50LV怪,一野扣人千幾) 對於2XLV 得2000血既人黎講 實在會被秒

幾條友本身衝埋去打,死左一件之後都唔敢埋去,逃跑左半個地圖之後祭司搵番隻鬼救人,再密謀殺左隻野佢

祭司比WALL全部人再衝,激戰兩分鐘終於搞得店,其間補唔切WALL死左件既情況亦有發生 (果陣低LV邊有錢買水,祭司就係救世主,冇祭司唔成TEAM)

殺完隻食人魔 周圍都冇怪,行前少少有個洞

呢個時候大家都賴過野,一齊落晒WALL先衝,點知埋度去原來係過地圖

入到去 地圖唔見左,右邊寫住黑暗洞穴 前面有一堆獸化人 ( 3XLV怪)

幾個2XLV就係咁衝入去打,打打下結果一齊迷左路 仲行左去一個勁多巨魔(5XLV怪)既地方度慘被團滅

個個變晒鬼咁繼續探險,發現前面有一堆高LV人士 (大約4X左右) 四隻鬼一齊係度等佢開眼救人

但又唔識打佢個名,當時真係好鬼好笑

結果救晒我地四個人就出現一隻"賢者" 真言術,五雷,炎浪 將六七個4XLV同埋我地四個2XLV都殺晒

最尾緊係要登出番主城啦,一番到去見到十幾隻鬼係度等人救既畫面真係畢生難忘!

玩龍族既日子真係冇其他GAME可以代替
回復 支持 反對