查看: 22370|回復: 89
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超時空要塞 Frontier討論貼

故事簡介:公元2059年,航行中的Macross Frontier迎來了偶像歌手雪露・諾姆舉辦的銀河巡迴演唱會的最後一場,少女蘭卡・李去看偶像的演唱會……在宇宙中,Macross Frontier突然遭到了身份不明的宇宙怪獸的攻擊,蘭卡的兄長奧茲馬受命率領S.M.S的VF-25緊急迎戰,可是新統合軍仍然節節敗退。並且有宇宙怪獸突破了防線,攻入殖民衛星內部,威脅著少女蘭卡的生命,這時候,有一架受損的VF-25戰機出現在飛行候補生早乙女的面前……(轉自維基百科)

感受:
這是一套十分經典的動畫-超時空要塞系列的最新作,我自從在M7之後就迷上了
超時空要塞這套動畫,本身小弟也不是太大年紀,所以林明美版也是後來才看回的。
我覺得這套動畫的戰鬥埸面十分激烈。可是我認為這套動畫最大的賣點是它的歌,
我認為動聽的元祖版有”我的男朋友是機師”和”do you remember love”,M7有
”突擊愛心”和”MY FRIENDS”,現在的MF我暫時覺得”星間飛行”和這首
”射手座☆午後九時 Don't be late”也不錯。在華麗的戰鬥埸面之中加上這些動聽的歌
曲,真的很贊啊!!

DO YOU REMEMBER LOVE?
http://hk.youtube.com/watch?v=O_8FVdmgIuY
回復

這討論帖開過了
沉了
祝你好運
回復 支持 反對

macross 都沉= =
家下d人睇d咩ga /.\

一大堆沒營養的xyz嗎....?

明明有咁正ge ed op
或者可以upload 一段仔 用window media player 係頂樓播ge op ed呀~
要播 >>>> インフィニティ ダイアモンド_クレバス 呀~
真係好正呀 sheryl~
新ed 都唔錯~

點解真係冇咩人入黎...
入左又唔回下= =
明明這麼好睇的說...(唔係hardsell , 係 heart-sell !! 用心的selling^^
回復 支持 反對

依套真係神作黎既(茶
BGM太讚了
最愛Welcome come to my Fans Club Night~
奈何真係無咩人討論= =
回復 支持 反對

OP 不錯-0- 但是令次個內容 個灰姑娘(好似咩難準) 整到屈晒機 咁...... 主角好廢-0- 個人意見 討論討論不要下沉
回復 支持 反對

做乜Macross F 咁冷清= =睇黎係香港真係冇乜人氣
我同樓主一樣都係M7後迷上XD

17話仲有My Soul For You 同 Try Again, 好感動[[bao_29]]
回復 支持 反對

d歌真係冇咩動漫可以同佢比
極不可以讓他沉!!!![[tk_03]]
回復 支持 反對

可能係d人對音樂為主打的動畫冇興趣ja-0-
好多歌仔都好好聽[[bao_06]]
(6樓的簽名還真令-0-
回復 支持 反對

不過就算唔計歌..
打既部分都ok好睇丫-.-
話說今次既新OP畫面好有ed feel(汗
回復 支持 反對

原帖由 ronlacus 於 5-8-2008 22:35 發表
不過就算唔計歌..
打既部分都ok好睇丫-.-
話說今次既新OP畫面好有ed feel(汗

打既部分已經唔同以前

而家用哂3d, 又整得靚, 又夠真實
回復 支持 反對