打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 一名玩左OLG十幾年既玩家有野要講 (長文慎入)

睇你都唔係老手
連彩虹冒險,瑪奇,寵物王,少林傳奇都未玩過
仲有03年應該出左天堂2 ...
8783 發表於 6-11-2011 16:12

首先
彩虹冒險係當時第一隻開房打交既GAME
我都有玩過 當年仲有一隻叫坦克唔知乜既,同彩虹差唔多,不過係玩坦克
而彩虹我就玩左一兩次就冇玩,因為當時覺得入房打交不如玩番CS 1.6連線!

同埋果陣有龍族呢隻大作吸引我
樓上都有人分享龍族果種冒險FEEL到底有幾正

咁我都講下啦
記得果陣開隻人 一開始就打個靶,打打下聊隔離一齊打緊條友吹水
仲要係"英文"
"HI" "LV?" "TEAM?" "o..." "call me 2XXXXX" 等等

打到黎係一把未發育既男仔聲,當然 當時我都係差無幾

慢慢會有人響應一齊打怪組隊傾電話 駁3LINE 4LINE 等等

跟住一路傾電話一路打羊牛雞老鼠打到11LV

就出城,一出到城個感覺真係 : WA....!!

市中心一大堆人,有D人係度叫賣 有D人係度吹水 有D人係度組人

間唔中會有一兩件友隱住形開爆炎術秒人 (當時0.68 爆炎術先係火炎放射果招)

慢慢同新手村果D人融入個城,打地精打彊屍升到2XLV就會搵人打半獸人

當時半人村係卡拉爾村外部
附近有間爛屋入面有件骨頭,果陣發現呢間屋就好似發現新大陸咁,
幾條友傾緊電話唔理升LV圍埋黎影相,好似真係發現新大陸咁

後尾官方搞"圖文字D"活動,要玩家拍照放上去做故仔 就幾條友係果度搞左個勁低能既
"回老鄉發現老豆老母死晒,發現兇手激戰三回合" 故仔

發尾我地仲贏左果屆既活動TIM ^^

跟住行過少少會有隻食人魔擋路 (50LV怪,一野扣人千幾) 對於2XLV 得2000血既人黎講 實在會被秒

幾條友本身衝埋去打,死左一件之後都唔敢埋去,逃跑左半個地圖之後祭司搵番隻鬼救人,再密謀殺左隻野佢

祭司比WALL全部人再衝,激戰兩分鐘終於搞得店,其間補唔切WALL死左件既情況亦有發生 (果陣低LV邊有錢買水,祭司就係救世主,冇祭司唔成TEAM)

殺完隻食人魔 周圍都冇怪,行前少少有個洞

呢個時候大家都賴過野,一齊落晒WALL先衝,點知埋度去原來係過地圖

入到去 地圖唔見左,右邊寫住黑暗洞穴 前面有一堆獸化人 ( 3XLV怪)

幾個2XLV就係咁衝入去打,打打下結果一齊迷左路 仲行左去一個勁多巨魔(5XLV怪)既地方度慘被團滅

個個變晒鬼咁繼續探險,發現前面有一堆高LV人士 (大約4X左右) 四隻鬼一齊係度等佢開眼救人

但又唔識打佢個名,當時真係好鬼好笑

結果救晒我地四個人就出現一隻"賢者" 真言術,五雷,炎浪 將六七個4XLV同埋我地四個2XLV都殺晒

最尾緊係要登出番主城啦,一番到去見到十幾隻鬼係度等人救既畫面真係畢生難忘!

玩龍族既日子真係冇其他GAME可以代替
回復 支持 反對

online game......我想搵隻好玩小小都冇,,,真係頭都大埋
online game好處係易識人,又可以組隊吹水一齊玩= =
但係奈何佢依定既系統太悶.........................................
不過當中亦有好既,但老實講,都吾係近幾年既遊戲
個人認為:真正算得上有特色既近期ONLINE GAME吾多,但如果要講都吾係冇,就好似上面有人話瑪奇,,,其實佢系統的確吾錯,,,奈何被逼要買點,,好多商城物品......老實說,不是不想花錢- -但與其咁買法...我寧願你開月費囉............................另外,WOW,,,到依家都仲未末落既遊戲,月費遊戲當中佢算係生存左好耐,而且耐玩度高...可惜最後破壞了遊戲平衡等問題,所以變得吾公平,BUT仍算一隻吾錯既遊戲,而樓上突然間出現幸福兩個字眼,實在很懷疑,的確是一隻不錯的遊戲,被浪費了^^而且可能不太適知港人口味..戰棋太悶了嗎= =?,如果有出返我肯定玩,想玩好耐.

其實直到2011年,ONLINE GAME其實都冇乜大進步,,,香港亦人少,,,可以開發既種類有限,好坦白講,依家市而上幾十至幾百隻ONLINE GAME,當中有台港,有港SER,,,已經分散晒D人....所以每隻GAME既人數都吾算多,可以生存落黎只有好玩既遊戲 (吾係我認為好玩...) ,所以我其實好希望多D香港人玩下D PC GAME...吾好剩係局限於ONLINE GAME,因為好多好玩既PC GAME根本無香港人去接觸,或者好少........好似前兩年既LEFT 4 DEAD 可以講係幾適合香港人,,始終香港人少,佢既需求係4個人一隊而已,讀緊書,返緊工既朋友仔,要搵4個人一隊實在吾難,而且價錢吾算貴...如果可以搵齊8個仲好,,,一定可以打晒成場,,,另外戰略遊戲既代表,星海2,,,(AOC果D吾講啦,仲有人玩緊) 都係好少香港人玩既遊戲,上親去都係台灣佬,韓國佬...甚少香港人,,,好坦白講,玩呢D好過玩ONLINE GAME好多,,,星海2,每個族得果十幾種兵種,但係打法層出不窮,你諗到既,都有可能做到......而且,,暗黑破壞神3都就出,,,又多一個大作選擇,實在無必要忍受呢D商城,,,,至於戰地風雲系列,,等,,實在太少香港人玩,,,想搵個同志都冇,,,身邊亦好少人玩,我身邊D人都係寧願拎錢買點數,都吾存埋D點數錢去買一隻好玩,值得玩既遊戲,我實在吾係好明...

除非黎緊OLG會出返D新既系統,,不過眼見都有吾少慢慢出緊黎,只係未到香港封測,希望有呢一日既來臨,亦希望ONLINE GAME製作人著重質素,而吾係著重搵錢,搵錢固然重要...但點解冇多一間好似暴雪呢D真係用心去製造遊戲既公司黎整ONLINE GAME呢...人地搵到錢,但睇人地管理,製作各方面都非常用心,否則WOW也被外掛打沉了,,,不過有好既ONLINE GAME冇好既代理,好既制度亦都係冇意思......OLG好可悲無論製作,後期管理,加工等,好多隻都係亂咁黎...CSO已經係好例子...點解CS可以出名咁耐,直到依家(正版)都仲有一堆玩家玩緊...反而轉左OLG之後,不單自...遊戲,玩定質素大降,,,最慘既係仲要跟風,,,果期流行喪屍,就不停推出一堆射擊OLG既喪屍模式,實在令人無奈...

幾時可以聚集到一班香港人玩PC GAME呢,,,我吾係反對OLG..而係時下OLG實在冇咩吸引力...或者係小弟目光短淺,而且窮吧,不明白買點數,買點裝,強裝虐待其他人的樂趣
對於不停打怪,然後去PVP,打副本等循環,機械式工作感到煩悶
更加慘既係,,,依家只出商城遊戲..而冇再出D月費制,而且好玩既大作...
即使你地覺得龍之谷好玩,但係佢都係商城...但佢PVP又要公平..根本係矛盾,買點裝只係為左PVE= =.....
點解真係好玩吾直接轉做月費制呢?吾通依家市面上全部都免費,有小小素質既遊戲都吾敢轉做月費制,結論係商城制太好賺,代理商賺到傻左,已經冇開月費制既意念

如果有玩星海2既朋友可以留個言^^實在太難搵人一齊玩...
本人既時間基本上只容許玩一隻GAME,,,因為我得深夜會打陣機
回復 支持 反對

家下D GAME專屈錢而設計
回復 支持 反對

講真又要冒險要素多又要online真係無乜可能

容許一條友冒險冒到爽既大約需要5gb(上古5,仲要係差畫質先係呢個數)

容許幾千幾萬人冒險冒到爽既最小都要番百幾二百gb,整出黎係大把玩家會玩,但係邊有公司肯做,成本太貴

結論: 要冒險玩單機,玩操作/技術都仲可以搵下olg 玩下
回復 支持 反對